נשים במשחקים האולימפיים - מוזיאון הספורט היהודי העולמי
Main Content

נשים במשחקים האולימפיים
 

תערוכה מתחלפת במוזיאון הספורט היהודי

28 יולי - 13 אוגוסט, 2024

מוזיאון הספורט היהודי מארח בימים אלו תערוכה בנושא מקומן של נשים בספורט האולימפי ואתם מוזמנים להגיע וללמוד מקרוב על נושא מרתק וחשוב.

היחסים בין נשים לאולימפיאדה היו במשך זמן רב מורכבים ואף עוינים. הספורטאיות, שהודרו מהתנועה האולימפית עם התחדשותה המודרנית בסוף המאה ה-19, נאבקו במשך עשורים כדי לזכות, צעד אחר צעד, במקומן הראוי בעולם הספורט בכלל ובתנועה האולימפית בפרט. מסע זה היה רצוף דעות קדומות ואיסורים, אך למרבה המזל לווה גם בהישגים פורצי דרך וראויים לציון. 

wjsm women in olympics

הברון פייר דה קוברטן, למרות היותו איש חזון ומהפכן בתחומו, נשאר שבוי בתפיסות העולם של דורו ומעמדו. כשהגה את רעיון חידוש המשחקים האולימפיים, הוא לא הביא בחשבון את הנשים בכלל, והצהיר: "משחקים אולימפיים לנשים לא יהיו מעשיים, לא מעניינים מבחינה אסתטית ולא ראויים. בעיניי, הגיבור האולימפי האמיתי הוא גבר. המשחקים האולימפיים הם עניין לגברים בלבד, בשעה שתפקידן של הנשים הוא בעיקר להעניק את זרי הדפנה למנצחים." לא פלא שבמשחקים האולימפיים הראשונים של העידן המודרני, שנערכו באתונה בשנת 1896, לא השתתפו ספורטאיות כלל.

יותר ממאה שנה חלפו מאז הצהרה זו. האולימפיאדה ה־30 והמשחקים הפראלימפיים ייפתחו בצרפת בקיץ זה עם הישג משמעותי לנשים: זו הפעם הראשונה שהשוויון המגדרי מובטח במשחקים. 10,500 ספורטאים מ־206 מדינות יתחרו ב־44 ענפי ספורט. חלקן היחסי של הנשים במשחקים מתקרב ל־50% בהתאם ליעד שהציב הוועד האולימפי. כיום, נשים יכולות להתחרות בכל ענפי הספורט, למעט היאבקות יוונית־רומית, קטגוריה אחת באגרוף ושני מכשירים בהתעמלות אומנותית. אחת משתי התחרויות בשחייה אומנותית נשארת שמורה לנשים בלבד. 40 נשים מכהנות כיום בתפקידי ניהול בוועד האולימפי הבינלאומי מתוך 103 חברים. בהתאחדויות האולימפיות, רק 5 נשים מכהנות בתפקידי נשיאות.

המשחקים האולימפיים בפריז 2024  מציינים הישג חס משמעותי לנשים: חלקן מתוך כלל הספורטאים הוא 50 אחוז, בהתאם ליעד שהציב הוועד האולימפי הבינלאומי. סיפורן של הנשים בספורט עבר דרך ארוכה עד 

המוזיאון הלאומי בצרפת יזם את התערוכה "נשים של משחקים", המתארת את הסיפור המורכב של נשים במשחקים האולימפיים בהיבט הספורטיבי-חברתי. התערוכה מציגה נשים שהיה להן תפקיד מרכזי בשינוי התפיסה, או שהפכו לסמל של זכויות הנשים בספורט. מנהיגות חלוצות כמו אליס מיליאט, שיזמה את המשחקים העולמיים לנשים, וספורטאיות מובילות בצרפת ומחוצה לה, כמו כריסטין קארון, מארי-ז'וזה פרק, לור מנודו, קלריס אגבניינו וסימון ביילס – שכולן הצליחו לתפוס מקום מרכזי בספורט העולמי. 

התערוכה הנודדת תורגמה ל-11 שפות ומוצגת במקביל ב-140 מדינות ברחבי העולם. בימים אלו מוצגת התערוכה במוזיאון הספורט היהודי העולמי בכפר המכביה רמת גן.

  • התערוכה מוצגת בבית מכבי שבכפר המכביה עד ה-13 אוגוסט 2024
  • ניתן לבקר בימים א-ה בין השעות 09:00 ועד 17:00
  • התערוכה אינה מודרכת והסיור חופשי.
גופן ניגודיות ❯ הצהרת נגישות